Ετσι συναινεσαν στις ΗΠΑ τα ξημερωματα για να μην χρεοκοπησουν. Ευχαριστησε για τα tweets ο Ομπαμα! (video)

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Έτσι συναίνεσαν στις ΗΠΑ τα ξημερώματα για να μην χρεοκοπήσουν. Ευχαρίστησε για τα tweets ο Ομπάμα! (video)

Tη συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, έπειτα

από πολυήμερες και σκληρές διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο πρόεδρος Ομπάμα.

O πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους βουλευτές των δύο πλευρών «να κάνουν το σωστό» και να εγκρίνουν τη προτεινόμενη συμφωνία ώστε να αποτραπεί μία καταστροφική χρεοκοπία. Κι ενώ η έγκριση της συμφωνίας από τη Γερουσία πρέπει να θεωρείται σίγουρη, το ίδιο δεν ισχύει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Οι ηγέτες των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στη στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας», ανακοίνωσε από το Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η συμφωνία αυτή, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, εφ' όσον υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (04.00 ώρα Γκρίνουιτς της Τετάρτης) θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία περιλαμβάνει σε πρώτη φάση περικοπές δαπανών ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια - περικοπές στις οποίες συναίνεσαν αμφότερες οι πλευρές.΄

Το σχέδιο περιλαμβάνει μία διαδικασία για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος που χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση προβλέπει περικοπές δαπανών περίπου 900 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ ειδική επιτροπή του Κογκρέσου θα αναλάβει να βρει τρόπους εξοικονόμησης 1,5 τρισ. δολ.. Το Κογκρέσο οφείλει να δράσει έως τις 23 Δεκεμβρίου. 2011.

«Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος Ομπάμα, «πως οι εν λόγω περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία μας». «Από την αρχή», σημείωσε, «πρέπει να πω πως η τελική λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος μας πρέπει να είναι ισορροπημένη» και συνέχισε λέγοντας:

«Παρ'ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν, πιστεύω ότι έχουμε να ζητήσει από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όχι να εγκαταλείψουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ειδικές εκπτώσεις. Επιπλέον, πιστεύω πως παρ' ότι ακόμη και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει διαφορετικές απόψεις εάν χρειαστεί θα προβούν σε μικρές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές σε προγράμματα, όπως το Medicare, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών».

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε τη θέσπιση της ειδικής δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία, όπως είπε, «μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα προχωρήσει σε προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, οι οποίες αργότερα θα υπερψηφιστούν ή θα καταψηφιστούν από όλα τα μέλη του Κογκρέσου».

«Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ, ή δώδεκα μήνες . Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό. Και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γι αυτό», κατέληξε στο μήνυμά του ο Ομπάμα και κλείνοντας έκανε αναφορά στον αμερικανικό λαό:

«Πάνω απ' όλα», τόνισε, «θέλω να ευχαριστήσω τον αμερικάνικό λαό με τις φωνές σας, τις επιστολές σας, τα mail σας, αναγκάσατε την Ουάσιγκτον να δράσει τις τελευταίες μέρες. Και, η φωνή του αμερικανικού λαού είναι πολύ ισχυρή.

Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της κρίσης ακόμη. Γι αυτό και θέλω να παροτρύνω τους βουλευτές και των δύο πλευρών να υποστηρίξουν αυτήν τη συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να αρχίσουμε να περιορίζουμε το έλλειμμα μας να πείσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν ότι μπορούν ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αυξήσεις των μισθών, και ανάπτυξη της οικονομίας μας ταχύτερα απ΄ ότι και σήμερα. Ο αμερικανικός λαός αυτό ζητά από εμάς και αυτό θα πράξουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, όλους».

Σχολιαστε αυτο το post