Ελληνικη γαλοπουλα και κουνελι Νιτσιακος. Απο τα Ιωαννινα στο πιατο σας

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Ελληνική γαλοπούλα και κουνέλι Νιτσιάκος. Από τα Ιωάννινα στο πιάτο σας

Πλούσια διατροφή σε χαμηλή τιμή και ελληνικής προέλευσης. Ένα τρίπτυχο που φαντάζει ανέφικτο σε εποχή κρίσης γίνεται πραγματικότητα στα ράφια των σουπερμάρκετ αρκεί να είστε ενημερωμένοι και παρατηρητικοί. Η εταιρία Νιτσιάκος η πιο δυναμική πτηνοτροφική επιχείρηση στην Ελλάδα  φέρνει υγιεινά νέα στο πιάτο του Έλληνα εκτρέφοντας  ελληνική γαλοπούλα και ελληνικό κουνέλι.

Γαλοπούλα Νιτσιάκος - Από τα Γιάννενα στο πιάτο σας

Έχει λευκό νόστιμο κρέας, με ελάχιστα λιπαρά ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με μικρή θερμιδική απόδοση αλλά με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Πατρίδα της θεωρείται η Αμερική και οι πρώτοι που την εξημέρωσαν ήταν οι Αζτέκοι. Την πρωτοσυνάντησαν οι Ισπανοί θαλασσοπόροι στο Μεξικό, την ονόμασαν ινδικό κοτόπουλο, νομίζοντας ότι βρίσκονταν στις Ινδίες και την μετέφεραν στην Ευρώπη, όπου μετά τη Γαλλία και την Αγγλία, έγινε παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο σε πολλές χώρες.

Αν και στην Ελλάδα έφτασε κάπως αργά, τον 16ο – 17ο αιώνα και την τρώγαμε μονάχα μια φορά τον χρόνο, δεν παύει να αποτελεί μια εξαίρετη πρωτεϊνική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.  Στη χώρα μας η γαλοπούλα πλέον εκτρέφεται στο νομό Ιωαννίνων  από την εταιρία Νιτσιάκος και η διατροφή της περιλαμβάνει καλαμπόκι και τριφύλλι.

Η γαλοπούλα έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β6, Β3, Β2, Β12), σίδηρο (ανεβάζει τον αιματοκρίτη), φώσφορο (για γερά οστά και δόντια) και κάλιο (καρδιολογική δράση) που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.

Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης που με τη σειρά της χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.

Η ελληνική γαλοπούλα Νιτσιάκος από τα Ιωάννινα είναι ασύγκριτα ποιοτικότερη από την τεμαχισμένη που εισάγεται από την Ιταλία ή άλλες χώρες

Περιέχει 74% πρωτεΐνες, εύπεπτες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Περιέχει επίσης ελάχιστα λιπαρά, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλυπης πρωτεΐνης.

Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, φώσφορο και μαγνήσιο, το οποίο δρα καταπραϋντικά και ηρεμιστικά, μειώνοντας τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Τέλος, το κρέας της γαλοπούλας είναι μαλακό και εύπεπτο ενώ είναι εξαίρετο συμπλήρωμα φυτικών τροφών.

Κουνέλι  Νιτσιάκος.  Για πρώτη φορά νόστιμο και υγιεινό στα σούπερμάρκετ

Αναπόσπαστο μέρος της κρητικής διατροφής που μπορείτε πλέον να βάλετε στη διατροφή σας αγοράζοντάς το από το σούπερμάρκετ. Το κρέας του κουνελιού είναι το πιο πλούσιο σεπρωτεινες καί το πιο φτωχό σε θερμίδες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κρέατα.Το κρέας του είναι τρυφερό, εύπεπτο και μοιάζει με του κοτόπουλου περιέχοντας ωστόσο πολύ λιγότερο λίπος. Το κρέας του κουνελιού χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας.

 Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες είναι κοντινή με τα υπόλοιπα ερυθρά σφάγεια εκτός από την υπεροχή του σε νιασίνη η οποία βρίσκεται σε τέτοια περιεκτικότητα που επαρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου (12,4 mg).Η περιορισμένη περιεκτικότητα σε νάτριο καί αυξημένη σε κάλιο καθιστούν το κρέας του κουνελιού ιδανικό για τη διατροφή των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση, αγγειοπάθειες καί άλλα νοσήματα συνδεδεμένα με υποκαλιαιμία.

Η εταιρία Νιτσιάκος τα ανατρέφει με φροντίδα σε ειδική μονάδα στα Ιαάννινα όπου τα κουνέλια εκτρέφονται σε άριστες συνθήκες

Ιδιαίτερο διαιτητικό  ενδιαφέρον παρουσιάζει στο κουνελίσιο κρέας. Παρόλο τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, χαρακτηρηστική είναι η μεγάλη περιεκτικότητα των λιπιδίων σε λινολέικό καί λινολενικό οξύ. Τα παραπάνω δύο λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά πρέπει να τα παραλάβει από την τροφή και  επομένως εντάσσονται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον ανθρώπινο. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα αποτελούν πρόδρομες ουσίες για τον σχηματισμό πολυακόρεστων λιπαρών όπως το αραχιδονικό οξύ.

 Δρουν πάνω σε πολλούς επικίνδυνους παράγοντες, υπευθυνους για καρδιαγγές παθήσεις, την υπέρταση , την ακεραιότητα των νεφρών καί του καρδιακού μυός, την τάση για θρομβώσεις καθώς καί τον διαβήτη Τέλος το κρέας του κουνελιού ξεχωρίζει για το πολύ χαμηλό ποσοστό σε χοληστερόλη (35-50 mg / 100 g νωπού κρέατος).

Γι αυτές τις ιδιότητες του το κρέας πρέπει να συνίσταται για τη διατροφή ατόμων που παρουτσιάζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης καί τριγλυκεριδιων στο αίμα καθώς καί ατομα με υψηλόυς δείκτες LDL καί χαμηλή HDL.

Το κρέας του κουνελιού ενδείκνυται να χρησιμοποιείται προνομιακά για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης καί τις διαταραχές του μεταβολισμού των λιπών. (παχυσαρκία).

 

Είμαστε ότι τρώμε

Γιατί να  καταναλώνετε κρέατα όπως  χοιρινό και μοσχάρι που κατά ποσοστό άνω του 50% εισάγεται από το εξωτερικό και χώρες που τα ζώα για παράδειγμα πίνουν νερό που δεν πίνει ο άνθρωπος (Ολλανδία κλπ).

Χωρίς να περιμένετε τη λύση από το ...χωριό μπορείτε πλέον στα σουπερμάρκετ να αλλάξετε δραστικά και φτηνά τη δική σας διατροφή αλλά και της οικογένειάς σας

 

Σχολιαστε αυτο το post