Θεοδωρος Νιτσιακος: Ο σεμνος αλλα ισχυρος της ελληνικης διατροφικης βιομηχανιας

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Θεόδωρος Νιτσιάκος: Ο σεμνός αλλά ισχυρός της ελληνικής διατροφικής βιομηχανίας

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος γνήσιο τέκνο της ιστορικής ορεινής Αετομηλίτσας Ιωαννίνων στο Γράμμο, από μια οικoγένεια κτηνοτρόφων νομαδικής μορφής κατόρθωσε  να φτάσει στην κορυφή της διατροφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα .

Μετατόπισε από το νότο (Μέγαρα, Χαλκίδα) το κέντρο της πτηνοτροφίας στα Ιωάννινα και έκανε μέσα σε τρεις δεκαετίες  σημαντικές επενδύσεις στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Στις επιχειρήσεις του απασχολεί επιστημονικό και τεχνικό  δυναμικό 600 ανθρώπων σε μια δύσκολη εποχή στον τομέα της απασχόλησης.

 

Οραματιστής για το περιβάλλον και την ενέργεια

 Την ώρα που στην Ελλάδα δεν έχουμε κατορθώσει να διαχειριζόμαστε ούτε τα οικιακά απορίμματα, η εταιρία Νιτσιάκος  έχει φροντίσει η βασική της εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ  Ιωαννίνων να αποτελεί μία περιβαλλοντικά ολοκληρωμένη μονάδα όπου έχει επιτευχθεί η ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων καθώς και η χρησιμοποίηση των αποβλήτων ως καύσιμης ύλης. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, μονάδα αδρανοποίησης στερεών αποβλήτων καθώς και μονάδα καύσης αδρανοποιημένων υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας.

Το περιβαλλοντικό όραμα του Θεόδωρου Νιτσιάκου επετεύχθη, καταφέρνοντας παράλληλα ενεργειακή αυτάρκεια και ελάχιστη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

 

Επένδυση κουνέλι και Ελληνική γαλοπούλα

Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Νιτσιάκου, με τα παιδιά του Θεόδωρου και της Μαίρης Νιτσιάκου, Μαριλένα,  Κωστα και Αγγελική να μπαίνουν δυνατά και με διάθεση εκσυγχρονισμού στην επιχείρηση, επένδυσε σε εναλλακτικές μορφές εκτροφής κοτόπουλου και βιολογικές καλλιέργειες . Πέτυχαν παράλληλα δε την εκτροφή και επεξεργασία κουνελιών και γαλοπούλας και για πρώτη φορά διαθέτουν στην ελληνική αγορά φρέσκια ελληνική γαλοπούλα και υψηλής διατροφικής αξίας κρέας κουνελιού . Η εταιρία Νιτσιάκος δραστηριοποιείται μάλιστα και  στον κλάδο των τροφών για κατοικίδια ζώα με βάση την αξιοποίηση των υποπροϊόντων κοτόπουλου.

 

 

Ατμομηχανή οι ζωοτροφές

Σημαντική δραστηριότητα του ομίλου που συγκρότησε ο Θεόδωρος Νιτσιάκος μετά τις σπουδές του στην Ολλανδία  αποτελεί η παραγωγή ζωοτροφών καθώς και το εμπόριο πρώτων υλών για ζωοτροφές

Αυτή η ιδέα  ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της εταιρείας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής των εκτρεφόμενων κοτόπουλων. Σταδιακά η δραστηριότητα αυτή άρχισε να αποκτά και εμπορικό χαρακτήρα φθάνοντας σήμερα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% του κύκλου εργασιών του ομίλου. Η εταιρεία λειτουργεί δύο πλήρως αυτοματοποιημένα εργοστάσια δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα έκαστο σε Ιωάννινα και Άρτα, 3 ξηραντήρια δημητριακών – 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στα Ιωάννινα, ξεχωριστή γραμμή παραγωγής στα Ιωάννινα για ισορροπιστές ενώ διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για πρώτες ύλες στην Άρτα και τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης 13,000 τμ  καθώς και σιλό χωρητικότητας 40,000 τόνων.

 

Οι παραπάνω υποδομές επιτρέπουν στη Νιτσιάκος εκτός από τον να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων που εκτρέφει, να παράγει ζωοτροφές και άλλα παραγωγικά ζώα όπως βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά και άλλα. Όσον αφορά στις πρώτες ύλες, πραγματοποιώντας προμήθειες από την εγχώρια αγορά αλλά και εισάγοντας απευθείας δημητριακά, σογιάλευρο, ηλιάλευρο, τριφυλάλευρο και άλλα στα λιμάνια Θεσσαλονικης και Πρέβεζας, η Νιτσιάκος έχει τη δυνατότητα να παρέχει ανταγωνιστικές τιμές σε άλλους εκτροφείς, εμπόρους ή παραγωγούς ζωοτροφών. Συνολικά για το 2011 προβλέπεται η προμήθεια 120,000 τόνων δημητριακών και 40,000 τόνων σογιαλεύρου ενώ η παραγωγή ολοκληρωμένων, πλήρων ζωοτροφών υπερβαίνει τους 85,000 τόνους ετησίως.

Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αφιερώνοντας τη ζωή του σε αυτό που όλοι σήμερα αναζητούν, την πρωτογενή παραγωγή, δημιούργησε μια από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες εταιρίες στην Ελλάδα. Με πολλή δουλειά και σεβασμό στις αξίες που μοιράζονται οι λιτοί και ευθείς άνθρωποι των χωριών της ορεινής Ηπείρου.

 

 

 

Σχολιαστε αυτο το post