Νεες ρυθμισεις για τα στεγαστικα δανεια

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Νέες ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Σειρά προτάσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο επεξεργάζονται οι τράπεζες.

Στόχος είναι το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην ξεπερνά το 30% των αποδοχών του δανειολήπτη ή ακόμα και το 25% για τις περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλά εισοδημάτων, καθώς αυτό ευθυγραμμίζεται και με την πρόταση της κυβέρνησης.

Επίσης σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει και το σενάριο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των 40 ετών που είναι σήμερα η ανώτερη διάρκεια που εφαρμόζουν οι τράπεζες, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το πλαφόν του 30%.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , πχ. τρία χρόνια, και η προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους μετά την πάροδο της περιόδου ενοικίασης. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία.

Τις προτάσεις για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων επεξεργάζεται ξεχωριστά κάθε τράπεζα και σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες αναγνωρίζουν την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα και προτίθενται να καταλήξουν σε συνδυαστικές προτάσεις το προσεχές διάστημα, προκειμένου να ανακοπεί η τάση γιγάντωσης των καθυστερήσεων που είναι σε υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και από αυτά της Ισπανίας σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας για ιδιώτες.

Οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή οι δόσεις που δεν εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών, διαμορφώνονται σήμερα στο 15% παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες για το σύνολο του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων.

Σχολιαστε αυτο το post