Οι μυστικες διατροφικες του ιδιοτητες του καρπουζιου

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Οι μυστικές διατροφικές του ιδιότητες του καρπουζιού

Μια φέτα καρπουζιού φαντάζει η

ιδανική λύση για να μας δροσίσει και να μας γλυκάνει το καλοκαίρι. Είναι όμως μόνο αυτές οι ιδιότητες του «βασιλιά» των καλοκαιρινών φρούτων;

Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι το καρπούζι δεν έχει τίποτα παραπάνω να προσφέρει στον άνθρωπο, από νερό και ζάχαρη. Πραγματικά, το ενενήντα τοις εκατό του καλοκαιρινού φρούτου αποτελείται από νερό, ενώ το πέντε τοις εκατό του από ζάχαρη.

Η τεράστια περιεκτικότητά του σε νερό, όμως, βοηθάει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στις καυτές μέρες του καλοκαιριού όπου το σώμα μας... στεγνώνει. Ενω το ποσοστό της ζάχαρης που περιέχει είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα φρούτα, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ωφέλιμο.

Πέρα από νερό και ζάχαρη όμως το καρπούζι είναι πλούσιο και σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Τέλος, μια... διαφορετική πληροφορία για το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία 'παττίχα'.


Σχολιαστε αυτο το post