(Ξανα)δικαιωθηκε ο Ιακωβος Γιοσακης

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

(Ξανά)δικαιώθηκε ο Ιάκωβος Γιοσάκης

Για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε

 την Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν επέδειξε αμεροληψία, αγνόησε το τεκμήριο της αθωότητας και παραβίασε το δικαίωμα σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη στην περίπτωση του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, που εκτίει μεν φυλάκιση για τη συμμετοχή του στην υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλώματος» στην Ελλάδα αλλά έχει απαλλαγεί των κατηγοριών που τον βάρυναν για την υπόθεση με τις εικόνες.

Το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλλει στον Ιάκωβο Γιοσάκη 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, κρίνοντας βάσιμες όλες τις αιτιάσεις του ενάγοντος σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην δεύτερη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι...
το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας δύο προσφυγές του Ιάκωβου Γιοσάκη στις 12 Μαΐου 2009 έχει ήδη καταδικάσει την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε μία σύντομη κράτηση και για το γεγονός ότι στην περίπτωση του Γιοσάκη δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη το τεκμήριο της αθωότητας.

Με τις εν λόγω αποφάσεις του, το Δικαστήριο υποχρέωνε τις ελληνικές αρχές να καταβάλλουν 8.000 ευρώ συνολικά στον αρχιμανδρίτη και να πληρώσουν 6.000 ευρώ συνολικά για δικαστικά έξοδα.

Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν εκτελεσθεί ακόμη από την Ελλάδα και γι' αυτό έχει επιληφθεί του θέματος της άμεσης εκτέλεσης τους η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι και το αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού και η οποία έχει ήδη αποστείλει «νότα άμεσης συμμόρφωσης» προς τις ελληνικές αρχές.

Σχολιαστε αυτο το post