Ηλιας Πενταζος: Παραιτηθηκε ο "αρχιτεκτονας" του Μνημονιου και του Μεσοπροθεσμου

delete_post Πατήστε εδώ αν επιθυμείτε την αφαίρεση του άρθρου

Ηλίας Πεντάζος: Παραιτήθηκε ο

Παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής του

υπουργείου Οικονομικών ο Ηλίας Πεντάζος, εκ των κυβερνητικών στελεχών που μετείχαν στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Οπως έγινε γνωστό ο κ. Πεντάζος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Την Τρίτη το απόγευμα συμφωνήθηκε να παραμείνει στη θέση του, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για διάστημα μερικών ακόμη ημερών (το πολύ ως τις 10 Δεκεμβρίου) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Ο κ. Πεντάζος ήταν κατά βάση ο «συντονιστής έργου» στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, ήταν κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και είχε επιλεγεί για την κομβική αυτή θέση από τον τ. υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την Τρίτη έγινε γνωστό σε κορυφαίους κύκλους του υπουργείου ότι «ολοκλήρωσε το έργο του» με τη σύνταξη και κατάθεση στη Βουλή του αναθεωρημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την προετοιμασία της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ποιος είναι

Ο κ. Πεντάζος είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις (Μ. Sc του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) και Ευρωπαϊκή Οικονομία και Πολιτική (Μ. Ρhil του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Loughborough). Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα και ειδικότερα σε μακροοικονομική πολιτική, δημόσια οικονομικά, χρηματοοικονομικές σχέσεις, επενδύσεις και περιφερειακή ανάπτυξη.

Εργάσθηκε στις Βρυξέλλες σε καίριες θέσεις επί 15 χρόνια, ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει προεδρεύσει σε επιτροπές και στις τρεις Ελληνικές Προεδρίες στην Ε.Ε, ενώ έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διεθνείς Διαπραγματεύσεις, Συνέδρια, Διυπουργικές συναντήσεις και Ευρωπαϊκά Συμβούλια κορυφής. Ήταν ο επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος της ΜΑ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο Συμβούλιο ECOFIN σε όλη τη κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τη ζώνη ευρώ.

Έχει εργασθεί επίσης στο υπουργείο Οικονομίας ως Ειδικός Σύμβουλος για σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο υπουργείο Άμυνας ως Γενικός Διευθυντής για Διεθνείς σχέσεις και Αμυντική Βιομηχανία και στον ιδιωτικό τομέα ως μελετητής και Σύμβουλος ανάπτυξης.

 

Σχολιαστε αυτο το post